Posts Are Coming Soon
Stay tuned...

Er det viktig for deg å ha rett i diskusjoner?


Jeg lærte allerede på barneskolen at når vi gjorde oppgaver og hadde prøver så hadde læreren en fasit som viste hva som er riktig og hva som er galt svar. Riktig svar gir poeng og har du mange poeng får du god karakter, feil svar gir det motsatte. Jeg har alltid vært glad i å lære nye ting og syntes skole var morsomt. Jeg var pliktoppfyllende og skoleflink - og det ble viktig for meg å finne de riktige svarene. Som barn tenkte jeg ikke over at det i utgangspunktet bare er regneoppgaver i tillegg til staving (knapt nok nå til dags) og litt grammatikk, som har en reell fasit, hvor vi kan sette to streker under svaret og det er ikke mer å diskutere.

Når jeg jobber med par i parterapi ser jeg at det er flere enn meg som har med seg denne "lærdommen" og holdningen om at det skal være et riktig og et feil svar, eller sagt på en annen måte - den ene har rett og den andre har feil.

Hvis denne holdningen blir fastlåst, hva oppnår du da?

Parforholdet blir en kamparena og partene oppfører seg som motstandere som kjemper med nebb og klør og alle sine beste argumenter for å bevise hvor rett de har - og hvor feil den andre har. Det blir en kamp som må vinnes for enhver pris. Det er ikke bra for parforholdet og det er ikke trivelig å leve med.

Jeg ser på et kjærestepar som et team, spillere på samme lag som trekker i samme retning - sammen. De vil hverandre vel og ønsker at kjæresten skal ha det godt.

Det er ytterst sjelden vi kan finne svar på diskusjoner med partneren i en fasit og hvor svaret er udiskutabelt. Vi ser ting forskjellig og opplevelser er forskjellige. Det ser annerledes ut fra ditt ståsted enn det gjør fra partneren din sitt ståsted. Vi tenker og handler ut fra vår egen virkelighet og forventer ofte at partneren skal gjøre det samme.

Et tankeeksperiment; Hvis du virkelig vil ta kampen, slik at du sørger for at du alltid har rett - hva betyr det for kjæresten din? Jo, det betyr at kjæresten din alltid har feil. Du vinner han taper - hver gang. Sett deg inn i hans sted - hvordan føles det å være den som alltid taper? Det er ingen god følelse.

Så, til tross for at du mener at du alltid har rett - hvis du er glad i kjæresten din ønsker du ikke at han skal føle seg dårlig etter hver eneste diskusjon med deg - eller hva? Vis litt ekte kjærestespirit og raushet overfor partneren din og la han også vinne (i hvert fall innimellom), slik at dere får et bedre og mer balansert kjæresteforhold. "Hvordan skal jeg gjøre det når jeg vet jeg har rett?" - Gi deg, ikke ta kampen, senk skuldrene og pust med magen. Det vil gjøre godt for dere begge!!

Lykke til!!

Yvonne :)

#samliv #kommunikasjon #parterapi #parforhold #rettgalt #forventninger #diskusjon #kjærestepar #kjærester

Recent Posts
Arkiv
Search By Tags
No tags yet.

​© 2013 by Yvonne Haugen Ihle

All rights reserved.

Følg meg også på Facebook,

Instagram & Twitter

  
  • Facebook Metallic
  • Instagram Metallic
  • Twitter Metallic

​yvonne.ihle@hotmail.com

tlf: 905 30 634

Rolls vei 4,

1820 Spydeberg